Над 100 детски градини са построени в столицата за последните няколко

...
Над 100 детски градини са построени в столицата за последните няколко
Коментари Харесай

Задължителна предучилищна за 4-годишните

Над 100 детски градини са издигнати в столицата за последните няколко години. Това обяви Галя Захариева от ГЕРБ по мотив разглеждането на второ четене на Закона за предучилищното и учебното обучение. В него е заложена наложителна предучилищна за 4-годишните деца.

Просветният министър Красимир Вълчев изтъкна какъв брой е значима предучилищната възраст. Тази възраст е изключително сериозна за децата, чиито майчин език не е български, по думите му. Според редица проучвания има разлика в просветителното развиване измежду децата, които посещават предучилищна и тези, които не посещават такава. Амбицията на МОН е да се изкорени неграмотността.

От Движение за права и свободи показаха, че с този текст се въвежда дистанционна форма в детската градина. Не е изработен дебат в обществото за сходна форма на просветително взаимоотношение. Не е ясна позицията на родителите по тематиката. Затова Движение за права и свободи ще гласоподават въздържал се.

Милена Дамянова от ГЕРБ уточни, че текстът е координиран с родители и педагози и даже бил препоръчан от тях. Въпросът в действителност има степен на дискусионност, призна обаче министър Вълчев, само че това било аварийна  опция.

В последна сметка и този текст мина, гласуван от депутатите. Приета беше и опцията до 20% от часовете в новаторските училища да се организират в електронна среда. Това не касае всички учебни заведения, разясни шефката на просветната комисия Милена Дамянова. Този вид образование ще се ползва след одобрението на МОН.

Разширяването на обсега на предучилищното обучение е добре да стартира във възрастта сред три и седем години, съгласно вносителите от ръководещите. Тя е основна за езиковото, когнитивното, прочувственото и общественото развиване на децата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР